Renovables a les granges?Perquè no?

  • -

Renovables a les granges?Perquè no?

La despesa energètica a les granges és un punt molt important pels ramaders. La reducció d’aquesta partida als costos generals de les explotacions els pot ajudar a ser més competitius al mercat on s’han de moure. Per això cada vegada es busquen solucions més optimes i eficients a l’hora de climatitzar les naus on es troben els animals.

Actualment, la millor manera de reduir els costos de calefacció a les instal·lacions és invertint en energies renovables, principalment pel baix preu dels combustibles, un dels quals podria ser la biomassa. Si els comparem amb energies com la geotèrmia o l’energia solar tèrmica, els combustibles passen a ser recursos naturals sense tractaments previs i totalment gratuïts. Això sí, també hem de comptar que les instal·lacions inicials amb energies renovables poden ser una mica més cares que les instal·lacions amb combustibles fòssils conegudes per tothom. Quan realitzem un estudi d’amortització comparatiu enfrontant dos sistemes i comprovem que la recuperació de les inversions es molt més favorable quan ens decidim per energies verdes, veiem que aquesta última opció és molt més favorable.

Cada vegada més explotacions avícoles deixen de funcionar amb instal·lacions amb gas (propà majoritàriament) i les substitueixen per sistemes de generació d’aire calent amb biomassa, preparats per cremar diferents combustibles, triant d’aquesta manera el combustible més econòmic segons l’època de l’any i el moviment de preus del mercat.

Un altre sector ramader que es decideix per canviar els sistemes tradicionals és el sector porcí. A les granges de truges i garrins on necessiten unes condicions tèrmiques específiques per la gestació i l’engreixament dels porcs opten per sistemes d’aigua amb terra radiant utilitzant com a font d’energia la biomassa o fins i tot la geotèrmia. Aquestes substitucions ajuden a estalviar d’un 50% a un 70% respecte a altres combustibles fòssils.

Tampoc ens hem d’oblidar dels sistemes solars, que ens poden ajudar a reduir considerablement els costos sense haver de canviar el sistema que tenim en aquell moment. El seu objectiu és cobrir una part important de les necessitats tèrmiques, ajudant al sistema de calefacció a reduir la despesa energètica aprofitant l’energia solar.

El que tenim clar és que cada vegada més ramaders es decideixen per muntar a les seves instal·lacions sistemes amb energies renovables que, a part d’estalviar costos, també contribueixen a respectar el medi ambient, convenciment afortunadament creixent per tots nosaltres.

¿Renovables en las granjas? ¿Porqué no?

El gasto energético en las granjas es un punto muy importante para los ganaderos. La reducción de esta partida en los costes generales de las explotaciones les puede ayudar a ser más competitivos en el mercado en el que se mueven. Por esto cada vez se buscan soluciones más óptimas y eficientes a la hora de climatizar las naves donde se encuentran los animales.

Actualmente la mejor manera de reducir los costes de calefacción en las instalaciones es invirtiendo en energías renovables, principalmente por el bajo precio de los combustibles, un ejemplo de los cuales seria la biomasa. Si los comparamos con energías como la geotermia o la energía solar térmica, los combustibles pasan a ser recursos naturales sin tratamientos previos y totalmente gratuitos. Eso sí, también tenemos que tener en cuenta que las instalaciones iniciales con energías renovables pueden ser algo más caras que las instalaciones con combustibles fósiles que todo el mundo conoce. Por otra parte, nos convence cuando realizamos un estudio de amortización comparativo enfrentando dos sistemas, y comprobamos que la recuperación de las inversiones es mucho más favorable cuando nos decidimos por energías verdes, haciendo estas más óptimas y favorables.

Cada vez más explotaciones avícolas dejan de funcionar con sistemas de gas (propano en la mayoría de los casos) y son sustituidas por sistemas de generación de aire caliente con biomasa, preparados para quemar diferentes combustibles, eligiendo de este modo el combustible más económico según la época del año y el movimiento de precios del mercado.

Otro sector ganadero que se decide por cambiar los sistemas tradicionales es el sector porcino. En las granjas de madres y lechones donde necesitan unas condiciones térmicas específicas por la gestación y el engorde de los cerditos optan por sistemas de agua con suelo radiante utilizando como fuente de energía la biomasa o incluso la geotermia. Estas sustituciones ayudan a ahorrar de un 50% a un 70% respecto a otros combustibles fósiles.

Tampoco nos tenemos que olvidar de los sistemas solares, los cuales nos pueden ayudar a reducir considerablemente los costes sin tener que cambiar el sistema que tenemos en aquel momento. Su objetivo es cubrir una parte importante de las necesidades térmicas, ayudando al sistema de calefacción a reducir el gasto energético aprovechando la energía solar.

Lo que tenemos claro es que cada vez más ganaderos deciden montar en sus instalaciones sistemas con energías renovables, que además de ahorrar costes también contribuyen a respetar el medio ambiente, convencimiento afortunadamente creciente para todos nosotros.